Offentlig konst i Norrköping
Norrköpings Konstmuseum ansvarar för kommunens offentliga konst och förvaltar kommunens konstsamling. Konstmuseet bidrar på så sätt till stadsutvecklingen i Norrköping och arbetar kontinuerligt för att konstnärlig gestaltning ska vara en självklar del av kommunens miljöer.
Offentliga konstverk
Det finns offentlig konst på många platser i Norrköping, både utomhus i stadsrummet och inomhus i offentliga miljöer som till exempel skolor och vårdboenden. Norrköpings Konstmuseum ansvar för gestaltning och uppförande av nya verk men även underhåll och skötsel av befintlig konst. Här finns en karta över konstverken ute på stan.

Upplevelsen av dig, 2022, Carina Zunino och Lena Ignestam
Offentliga konstverk
Tillit, 2019, Maja Borg (f.1982)
Offentliga konstverk
Stenen, 2018, Cecilia Edefalk (f.1954)
Offentliga konstverk
Bildserie, 2015, Jan Stenmark (f. 1949)
Offentliga konstverk
Bollop, 2014, Camilla Lothigius (f.1957)
Offentliga konstverk
Den femte skorstenen, 1999, Jan Svenungsson (f. 1961)
Offentliga konstverk
Gycklaren, giganten och jonglören, 1974, Owe Pellsjö (f 1937)
Offentliga konstverk
L.E.Fant, 2014, Owe Gustafson (f. 1940)
Offentliga konstverkProjekt
Norrköpings Konstmuseum samarbetar med andra parter för att konsten ska vara en del av vår livsmiljö. Ett exempel är det mångåriga projektet Inre hamnen där fem konstnärer fått i uppdrag att gestalta den nya stadsdel som växer fram. Här kan du läsa mer om projekten.
Depositionskonst
Norrköpings Konstmuseum ansvarar också för kommunens konstsamling. Kommunala arbetsplatser och andra verksamheter kan låna konst ur den här samlingen. Vi hjälper till att anpassa kollektioner efter verksamheternas karaktär och hanterar konsten mot en mindre kostnad som inkluderar bl.a. transport och inramning av konst. Vi har ett stort utbud av konst från 1950- talet fram till idag och strävar efter att konsten ska berika de platser som medborgare tar del av.

Foto: Peo Olsson
Den inre världsutställningen är ett platsspecifikt konstprojekt, som sträcker sig över flera år och tar plats kring Södra kajen och Syltenområdet. Jungnelius tar avstamp i den konst- och industriutställning som 1906 anordnades i samma område och låter sina nedslag ta formen av paviljonger. I olika skepnader kommer paviljonger uppstå, både som fysiska gestaltningar och kollektiva handlingar, som reflekterar den pågående samhällsomvandlingen och platsens transformation.
Paviljong #1: Energier var startskottet för projektet och visades i Bråvallaverkets pannrum under Kulturnatten 2021. Flera paviljonger kommer uppstå på olika platser i staden under 2023. Projektet är en del av Inre Hamnen, som förutom att vara Norrköpings största stadsutvecklingsprojekt i modern tid, även är kommunens största satsning på offentlig konst och gestaltad livsmiljö. Konstsatsningen projektleds av Norrköpings Konstmuseum.