Konsten på Norrköpings konstmuseum

En av Sveriges främsta samlingar med svensk modernism och samtidskonst

Museets historia började med en generös donation av industrimannen Pehr Swartz vid sekelskiftet 1900. Hans gåva av flera hundra konstverk ställdes ut i Villa Swartz, som då var både museum och bibliotek. 1946 flyttade museet in i Konstmuseets nuvarande lokaler på Kristinaplatsen var då ett högteknologiskt museum fullt av modern konst. Idag fortsätter samlingen att växa med samtidskonst och museet visar tillfälliga utställningar på aktuella teman.

Utställningar

På Konstmuseet kan du se tillfälliga utställningar på aktuella teman, vi visar samtidskonst och bjuder in konstnärer som är verksamma nu men återupptäcker även äldre konst.

Foto på konstnären Katarina Bonnevier inuti konstverket Luftslott som består av ihopsydda tygbitar.

Samlingen

Norrköpings Konstmuseum har en av Sveriges främsta samlingar inom svensk modernism och samtidskonst. Här finns verk av Gösta Adrian-Nilsson (GAN), Lena Cronqvist, Cecilia Edefalk, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Carl Larsson och många många fler.

Detalj av GANs målning Hästtämjaren. Kubistisk bild av en stegrande häst och en man.

Skulpturparken

Bakom Konstmuseet finns Skulpturparken med totalt 15 skulpturer. Parken invigdes 1960 och har varit öppen för alla sedan dess. Flera av verken är unika och har tillkommit genom generösa donationer.

Foto på Konstmuseets Skulpturpark med Jacob Dahlgrens röda skulptur i förgrunden. I bakgrunden syns gräs, träd och fler skulpturer.

Utforska konsten i Norrköping

Konstmuseet ansvarar också för den offentliga konsten i Norrköping. Det finns många konstverk utomhus av bland andra Ernst Billgren, Cecilia Edefalk, Eric Grate, Arne Jones och Maria Miesenberger. Upptäck dem med hjälp av vår karta!

Det finns över
100 konstverk runt om
i Norrköping!

Vilka har du lagt
märke till?