Hem/Utställningar/Rebeller & Mademoiseller – Toll, Kleen, Rudbeck

Rebeller & Mademoiseller – Toll, Kleen, Rudbeck

I den här utställningen möter du tre konstnärer som var verksamma kring sekelskiftet 1800/1900. Gemensamt för dem alla tre är att de tidigt anslöt sig till Föreningen Svenska Konstnärinnor. Utställningen utgår ifrån forskningsstudier bedrivna vid Åbo Akademi och Uppsala Universitet.

På Norrköpings konstmuseum kan du även se

Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt

Genom infogade hängningar under 2022 ska samlingen förändras, ruskas om, och fungera som plats för oväntade möten. Olika begrepp leder vägen genom denna blandning av konst som bryter med den linjära berättelsen som finns kvar som ryggrad. Förhoppningen är att hitta nya spår, att få oss att fundera över det invanda.

Om Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt

BLICK STILLA

Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer  har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.

BLICK STILLA

Det modernas framväxt – konst ur samlingen från 1870-talets friluftsmåleri fram till vår tid

I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar.

Det modernas framväxt

Alla pågående utställningar