Performing Labour tar sitt avstamp i bruksorten Rejmyre i Östergötland. Här har skogen och mineralen kvarts skapat förutsättningar för en industri som är ett av få fortfarande verksamma glasbruk i Sverige. Till denna ort med ca 900 invånare har konstnärerna Sissi Westerberg och Daniel Peltz under tio års tid bjudit in konstnärer från hela världen. Ramverket är den egna organisationen ”Rejmyre Art Lab’s Center för perifera studier” och platsen har hela tiden stått i centrum för processen.
Utställningen på Norrköpings Konstmuseum är utformad i nära samarbete med Daniel Peltz som drivit det konstnärliga forskningsprojektet Performing Labour. Tillsammans med David Larsson och Sissi Westerberg visar han verk som speglar arbete – genom arbete. Genom Sissi Westerbergs verk möter vi den osynliga kunskap som förvaltas av glasblåsare, så intimt förknippad med kroppen genom andningen. David Larsson har tagit fasta på landskapet som ekonomisk förutsättning för industrin, medan Daniel Peltz väver samman till synes osammanhängande företeelser som arbetslösa elefanter i Burma, flyktingars situation i Sverige och glasblåsarnas arbetsvillkor i Reijmyre Glasbruk. Tillsammans bildar de en poetisk och allvarlig historia om människans villkor på jorden – och konsten att erbjuda och ta skydd.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Äggröra, karamellmåleri & plåthårt – Konstscen Östergötland
Utställningen är en inbjudan att se människan, tiden och landskapet genom konstnärernas unika perspektiv. I samarbete med Östgöta Konstförening genomför Norrköpings Konstmuseum under hösten en gemensam manifestation för den regionala konsten. Utställningen belyser att det är 100 år sedan Östgöta Konstförening grundades som ett nätverk för Östgötabaserade konstnärer.
BLICK STILLA
Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.
Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt
Genom infogade hängningar under 2022 ska samlingen förändras, ruskas om, och fungera som plats för oväntade möten. Olika begrepp leder vägen genom denna blandning av konst som bryter med den linjära berättelsen som finns kvar som ryggrad. Förhoppningen är att hitta nya spår, att få oss att fundera över det invanda.
Katarina Norling – Drömmen i Tunis
Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samtidskonst. Hennes verk rymmer de stora känslornas register och vibrerar i knalliga färger. Med material som snäckor, pärlor och tvålmassa bröt hon ny mark när hon slog igenom på 1990-talet. I utställningen visas ett fyrtiotal skulpturer, målningar och objekt som synliggör ett betydande konstnärskap där det till synes lekfulla kan bära spår av något förlorat.
Det modernas framväxt – konst ur samlingen från 1870-talets friluftsmåleri fram till vår tid
I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar.