Amara Por Dios, Bigert & Bergström, Olle Bonniér, Johanna Byström Sims, Åsa Cederqvist, Jacob Dahlgren, Sara-Vide Ericson, Jens Fänge, Annika von Hausswolff, Erik Hedman, Matti Kallioinen, Katarina Löfström, Janina Nilsson, Bella Rune, Liv Strand, Ruben Wätte, Bengt O Österblom
Luftslottet är en utställning som handlar om luft, drömmar och fantasivärldar. Utställningen bygger på en längtan efter att hitta vår inneboende kreativitet och påhittighet. Förhoppningen är att Luftslottet gör oss nyfikna, triggar vår fantasi och uppmuntrar till eget skapande.
För att visa hur obegränsat det konstnärliga uttrycket är har vi valt sjutton konstnärer som arbetar med vitt skilda material och tekniker. Några av verken lockar till skratt, men det finns också mörka och sorgliga verk. En del upplevs bäst genom interaktion medan andra manar till aktion. Några av konstnärerna har omvandlat vardagliga föremål till konst och därmed gett dem nya lager av betydelser.
Luftslottet kan ge oss en stunds andrum och tillgång till andra verkligheter där fantasin får fritt spelrum och där allt är möjligt. På så sätt skulle utställningen kunna ses som en flykt från den oroliga tid vi lever i. Men den kan också i sina enskilda delar vara en direkt kommentar till samtiden – till konsumtion och prestation, till kommunikation och alienation, till vår utsatthet och vår längtan.
Alla besökare kan själva bidra till utställningen genom att skriva på Drömväggen och genom att vara med att bygga en stor mobil i museets entré. Dessutom växer utställningen på nätet genom taggade bilder och en tävlingen Drömselfie på Instagram. Ta din bästa drömselfie i utställningen och tagga #drömselfie så är du med och tävlar om ett hemligt pris. Vinnaren koras i augusti.
Program görs i samarbete med Folkuniversitetet och Konstmuseets Vänner.
Produceras av Norrköpings Konstmuseum
Utställningskommissarie Johanna Uddén, frilanscurator och skribent
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Äggröra, karamellmåleri & plåthårt – Konstscen Östergötland
Utställningen är en inbjudan att se människan, tiden och landskapet genom konstnärernas unika perspektiv. I samarbete med Östgöta Konstförening genomför Norrköpings Konstmuseum under hösten en gemensam manifestation för den regionala konsten. Utställningen belyser att det är 100 år sedan Östgöta Konstförening grundades som ett nätverk för Östgötabaserade konstnärer.
BLICK STILLA
Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.
Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt
Genom infogade hängningar under 2022 ska samlingen förändras, ruskas om, och fungera som plats för oväntade möten. Olika begrepp leder vägen genom denna blandning av konst som bryter med den linjära berättelsen som finns kvar som ryggrad. Förhoppningen är att hitta nya spår, att få oss att fundera över det invanda.
Katarina Norling – Drömmen i Tunis
Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samtidskonst. Hennes verk rymmer de stora känslornas register och vibrerar i knalliga färger. Med material som snäckor, pärlor och tvålmassa bröt hon ny mark när hon slog igenom på 1990-talet. I utställningen visas ett fyrtiotal skulpturer, målningar och objekt som synliggör ett betydande konstnärskap där det till synes lekfulla kan bära spår av något förlorat.
Det modernas framväxt – konst ur samlingen från 1870-talets friluftsmåleri fram till vår tid
I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar.