Lars Olof Loeld – Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden

1 april–3 september 2017

Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden

Norrköpings Konstmuseum är stolta över att kunna presentera separatutställningen Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden med konstnären och konstakademiledamoten Lars Olof Loeld. I sitt konstnärskap rör sig Lars Olof Loeld fritt och lekfullt mellan bokkonst, måleri, skulptur och installation. I en lång rad utställningar har han gjort sig känd som en utforskare av samband mellan fantasin som förutsättning för människans existens, naturen som känslolandskap och alkemiska kunskapstraditioner.

”Efter 69 års konstnärlig begrundan ser jag denna utställningsidé som min hittills viktigaste.”

Lars Olof Loeld har för utställningen Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden skapat ett rum med en meditativ naturkänsla. Centralt för helhetsgestaltningen är en stor målning som skymtar fram mellan en sluten form eller en liten skog i rummets mitt. Liksom de övriga målningarna i utställningen, utgör den en variation på samma motiv. Den skimrande rosa fonden strålar mot oss och bryts upp av linjer i grått och ultramarin. Hos Lars Olof Loeld finner vi ett skenbart abstrakt bildspråk som bygger på geometriska former, ändå träder berättelser fram om sädesärlor, inbildningskraften och dans på en sommarbrygga.

Som 20-åring upplevde Lars Olof Loeld sitt livs första solnedgång vid havet. Skymningen som sänkte sig över tallheden har kommit att bli ett ledmotiv som förmedlar känslan av ett förestående avsked. I de osynliga mellanrummen hos målningarna finns inskrivet två trianglar, uråldriga symboler för elden med spetsen uppåt, vattnet med spetsen nedåt – tillsammans bildar de en sexuddig stjärna. Där havet och solen möts upplever vi alltså solnedgången, den stund på dygnet då allt stillar sig och kommer till ro.

Vid sidan av solnedgången återkommer rosen och sädesärlan i flera av Lars Olof Loelds kompositioner. Inom den alkemiska traditionen symboliserade rosen sökandet efter de vises sten, det magiska ämne som skulle bota alla sjukdomar och kanske förlänga livet. Sädesärlans sång döljer måhända rosens hemlighet? Genom historien har fåglarnas sång tolkats som ett uråldrigt språk och bud från himlen. Sädesärlan blir på så vis en länk till poetisk visdom. På en vägg hänger ett fotografi av August Sander föreställande tre bönder på väg till dans. Hos de svartklädda unga männen känner Lars Olof Loeld igen sädesärlans hastiga rörelse längs vägrenen! Sädesärlan som han träffat under alla sina somrar i fattigstugan mycket nära den plats på Gotland där han för första gången upplevde solnedgången i havet. Så uppstår samband mellan liv och dikt, tid och rum i Lars Olof Loelds konst där förmågan att vidga verklighetens ramar måste sägas utgöra dess mest centrala punkt.

En viktig inspirationskälla för Lars Olof Loeld är litteratur och dikt. Sedan 1970-talet har han gjort böcker där text och bild vävs samman. I samband med utställningen V.S.A.S.U.T. gör Norrköpings Konstmuseum därför en trycksak i två delar; den ena delen utgörs av en affisch med ett förord av museichef Helena Persson, en intervju med Lars Olof Loeld och program kopplat till utställningen. Den andra delen av trycksaken är en konstnärsbok med nyskrivna aforismer och bilder av Lars Olof Loeld.

Lars Olof Loeld är född 1930 i Vintrosa utanför Örebro. Sedan många år bor och verkar han i Strängnäs. Lars Olof Loeld har under mer än sextio års tid ställt ut bland annat på Venedigbiennalen, Lunds Konsthall och Prins Eugens Waldemarsudde. Utställningen på Norrköpings Konstmuseum visas under perioden 1 april – 3 september 2017. Utställningskommissarie är Helena Scragg.