LARS KLEEN
FLOD
Under sextio år har Lars Kleen (f. 1941) skapat konst av vardagliga material som trä, cement och metall. Arbetet utför han i en verkstad inhyst i ett nedlagt linoljekokeri i Nacka utanför Stockholm. Lars Kleen kallar sina verk för konstruktioner – istället för skulpturer. Det anger ett sätt att arbeta på som positionerar hans konstnärskap i gränslandet mellan konst, arkitektur och installation. Konstruktionerna är sinnrikt utformade och blir sällan helt färdiga; de som följt Kleens konstnärskap vet att en konstruktion kan återkomma i många bearbetade versioner. Det är ett sätt att skapa konst på som kan liknas vid jazzens variationer på ett och samma tema.
”Jag försöker i min konst skildra någon form av brytpunkter; balansen mellan att något ska brista eller hålla samman.”
säger Lars Kleen
Nu presenterar Norrköpings Konstmuseum utställningen Flod, en omfattande utställning med konstnären Lars Kleen. I Flod visas sextio år av konstnärlig verksamhet med sinnrika konstruktioner, modellbyggen och teckningar. Lars Kleen (f. 1941) rör sig i gränslandet mellan konstruktion, arkitektur och installation. Utställningen består av både helt nya och några äldre konstruktioner, teckningar och modeller. I presentationen ingår även konstruktionsritningar för verket Rep (1994) av Britta Kleen (f. 1944) och bilder av fotografen Gunnar Smoliansky (1933-2019). I en del av utställningen möter Kleens verk etsningar av Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) ur Konstmuseets internationella grafiksamling.
Lars Kleen
Lars Kleen (f. 1941) studerade vid Det Kongelige Dansk Kunstakademi i Köpenhamn och Konsthögskolan i Krakow 1962-65. En tid därefter arbetade han på ett småbåtsvarv på Ingarö. Där lärde han sig hantverket som möjliggjorde en ny riktning från måleri till konstruktion. Med stor integritet började Kleen arbeta med storskaliga projekt, ofta i nedlagda fabrikslokaler eller i den egna verkstaden.
Lars Kleen fick sitt genombrott med den omskrivna utställningen Sjö i ett hamnmagasin i Stockholm 1973. Redan då stod grundtemat i hans konst klar; viljan att gestalta livets kretslopp av uppbyggnad och upplösning, styrka och skörhet.
Lars Kleens verk trotsar ofta fysikens lagar i sin gestaltning och materialet tycks komma till liv. Tematiskt återkommer Kleen till motiv som hus, båtar eller natur och låter formerna förmedla något grundläggande om livet och allt det som är starkt och skört på en och samma gång. Det är som att Lars Kleen vill bejaka motsättningarna – just eftersom livet är fullt av dessa.
Utställningsmaterial
Utställningen Lars Kleen – Flod går att uppleva på flera olika sätt. Till utställningen har museet producerat katalog och affisch. Använd flikarna nedan för att ta del av mer information om vad vi erbjuder.
Utställningen är producerad av Norrköpings Konstmuseum och visas i galleri 3, 4 & 5
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Pablo Picasso – Genom ökenfågelns öga
I år är det 50 år sedan Picasso dog, vilket uppmärksammas på museer runt om i världen. Norrköpings Konstmuseum visar nu åtta grafiska blad av Picasso tillsammans med skulptur och konsthantverk ur museets samlingar. I samklang med Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg visar dessa verk på konsten som källa till tröst, glädje och reflektion.
BLICK STILLA
Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.
Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt
Genom infogade hängningar under 2022 ska samlingen förändras, ruskas om, och fungera som plats för oväntade möten. Olika begrepp leder vägen genom denna blandning av konst som bryter med den linjära berättelsen som finns kvar som ryggrad. Förhoppningen är att hitta nya spår, att få oss att fundera över det invanda.
Det modernas framväxt – konst ur samlingen från 1870-talets friluftsmåleri fram till vår tid
I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar.