Det finns några få svenska gallerier som präglat synen på sin tids konst genom ett absolut gehör för det nya. Till dem hörde Galerie Belle i Västerås som drevs av Carl-Johan Bolander. Hans omfattande donation till Norrköpings Konstmuseum gör det möjligt att blicka tillbaka på en epok – vad var det som hände, egentligen? Fokus ligger på de dynamiska 1960- och 70-talen, men donationen är bredare än så och visar att Bolander hade en stilsäker blick. Verken kompletterar på ett utmärkt sätt den befintliga samlingen och kommer efter utställningen att möjliggöra olika omhängningar.
Carl-Johan Bolander avled den 28 februari 2016. Han valde att överlämna sin stora konstsamling i testamentarisk gåva till Norrköpings Konstmuseum. Gåvan omfattar sammanlagt 180 verk. Bolander hade tidigt goda relationer till Norrköpings Konstmuseum och uppskattade museets fokus på den svenska modernistiska och nutida konsten.
Carl-Johan Bolander drev åren 1967–1987 Galerie Belle i Västerås som snabbt etablerade sig som ett av Sveriges främsta gallerier för samtida svensk konst. Han fångade upp det nya och de unga konstnärer som idag räknas som banbrytare. Flera av dem som Bolander var tidig eller först med att visa, som Lena Cronqvist och Jan Håfström, hör än idag till de mest namnkunniga konstnärerna.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Äggröra, karamellmåleri & plåthårt – Konstscen Östergötland
Utställningen är en inbjudan att se människan, tiden och landskapet genom konstnärernas unika perspektiv. I samarbete med Östgöta Konstförening genomför Norrköpings Konstmuseum under hösten en gemensam manifestation för den regionala konsten. Utställningen belyser att det är 100 år sedan Östgöta Konstförening grundades som ett nätverk för Östgötabaserade konstnärer.
BLICK STILLA
Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.
Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt
Genom infogade hängningar under 2022 ska samlingen förändras, ruskas om, och fungera som plats för oväntade möten. Olika begrepp leder vägen genom denna blandning av konst som bryter med den linjära berättelsen som finns kvar som ryggrad. Förhoppningen är att hitta nya spår, att få oss att fundera över det invanda.
Katarina Norling – Drömmen i Tunis
Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samtidskonst. Hennes verk rymmer de stora känslornas register och vibrerar i knalliga färger. Med material som snäckor, pärlor och tvålmassa bröt hon ny mark när hon slog igenom på 1990-talet. I utställningen visas ett fyrtiotal skulpturer, målningar och objekt som synliggör ett betydande konstnärskap där det till synes lekfulla kan bära spår av något förlorat.
Det modernas framväxt – konst ur samlingen från 1870-talets friluftsmåleri fram till vår tid
I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar.