Foto: Per Myrehed.

Ett rum med utsikt

25 april–17 januari 2021

Ett rum med utsikt

Man kan känna sig instängd oavsett karantän eller inte, och fönstret kan vara den kontaktyta man har till världen. Fönstret har varit ett centralt motiv för konstnärer genom alla århundraden och den som längtar bort kan ta del av olika svenska konstnärers tolkningar av motivet från 1800-talet och framåt i denna utställning. Den bygger på verk ur samlingen och förenar främst måleri och grafik.

Fönstret ger utsikt, men är också en ljuskälla och till exempel en viktig förutsättning för konstnärens verksamhet. Fönsterbänken kan användas som plats för krukväxter. Fönstret är också en gräns mellan inne och ute och hur den begränsar, till exempel genom spröjsade rutor, kan inspirera till en hel bilds uppbyggnad. Fönstret är både en bild i sig och ett upphov till drömmande längtan bort.

I anslutning till utställningen anordnar Konstmuseet tävlingen Utsikt där publiken har chans att vinna en plats i utställningen. Vinnarbidraget presenteras strax innan Midsommar på Konstmuseet och i sociala medier.

Axel Fridell, Mr Simmons (Tidningsläsaren), 1933. Einar Jolin, Begravning i Florens, 1921. Harald Sallberg, I min ateljé, 1929. Samtliga beskurna.

I Ett rum med utsikt presenteras målningar och grafik ur Norrköpings Konstmuseums egen samling.
Bild: Ola Billgren, Interiör, 1971, gåva Carl-Johan Bolander.