Foto: Per Myrehed.

Ett rum med utsikt

25 april–26 september 2021

Man kan känna sig instängd oavsett karantän eller inte, och fönstret kan vara den kontaktyta man har till världen. Fönstret har varit ett centralt motiv för konstnärer genom alla århundraden och den som längtar bort kan ta del av olika svenska konstnärers tolkningar av motivet från 1800-talet och framåt i denna utställning. Den bygger på verk ur samlingen och förenar främst måleri och grafik.

Fönstret ger utsikt, men är också en ljuskälla och till exempel en viktig förutsättning för konstnärens verksamhet. Fönsterbänken kan användas som plats för krukväxter. Fönstret är också en gräns mellan inne och ute och hur den begränsar, till exempel genom spröjsade rutor, kan inspirera till en hel bilds uppbyggnad. Fönstret är både en bild i sig och ett upphov till drömmande längtan bort.

Axel Fridell, Mr Simmons (Tidningsläsaren), 1933. Einar Jolin, Begravning i Florens, 1921. Harald Sallberg, I min ateljé, 1929. Samtliga beskurna.

I Ett rum med utsikt presenteras målningar och grafik ur Norrköpings Konstmuseums egen samling.
Bild: Ola Billgren, Interiör, 1971, gåva Carl-Johan Bolander.

 

I anslutning till utställningen anordnade Konstmuseet tävlingen Utsikt där publiken tävlade om en plats i utställningen.

Norrköpingsbon Staffan Ström vann med bilden Drömsk kväll i Mjölnarparken.

Juryns motivering lydde:
“Bilden är både enkel och förvirrande på samma gång. Kontrasten mellan det mörka, spröjsade fönstret och den spöklikt upplysta stadsmiljön, mellan lekparkens delar och huskropparna i fonden, bidrar till en stämning som väl svarar mot hur vi upplever livet idag. Den kusliga ödsligheten mildras av kvällsskymningens ljus. Det är en mystisk bild, bedrägligt enkel.”

Konstmuseet fick in många mycket fina, kreativa bidrag och det var inte lätt att välja ut ett verk. Allt från collage, olja på duk, teckningar, fotografier, bilder på skulpturer, akrylmålningar och digitala bilder skickades in. Spannet i ålder var också glädjande då gamla såväl som unga deltog.

Du kan se Staffan Ströms Drömsk kväll i Mjölnarparken i utställningen på Konstmuseets nedre plan (galleri 6).