När Prins Carl fick se Carl Kylbergs målning Solnedgång vid havet i samlingen 1946 mumlade han: ”Öh, det är en atombomb!”. Det berättar Aron Borelius, konstsamlingens intendent och museichef då museet öppnade i den nuvarande byggnaden, i sina memoarer.
År 1946 hade andra världskriget efter sex fasansfulla år nyss avslutats. Europa låg i ruiner, atombombernas apokalyptiska svampmoln fanns i färskt minne. Nu inleddes en tid av återuppbyggande och hopp, men samtidigt lades grunden för det kalla kriget. Utopiska drömmar varvades med dystopins elände.
Istället för att blicka framåt som Next:Utopia, vill denna utställning undersöka var man befinner sig 1946, vilken grund man står på och hur den är sammansatt. Samlingarna är det självklara fundamentet och främst kommer grafik att visas som på ett eller annat sätt knyter an till dystopiska tankegångar.
Urvalet är brett och sträcker sig från Albrecht Dürers träsnittsvit Apokalypsen med figurer (1498) fram till Carl Kylbergs Solnedgång vid havet nästan femhundra år senare. Vad är det som eggat konstnärernas fantasi? Hur har de tagit sig an lidande, krig, epidemier och gett det visuell form? Hur speglar sig utopin i dystopin och vice versa?
Genom att göra några konsthistoriska nedslag i dystopins historia vill utställningen Dystopi bidra till en annorlunda förståelse av tiden efter 1946 och fungera som en klangbotten till Norrköpings utopiska framtid som den tecknas i utställningen Next:Utopia. Ett rikt kringprogram berikar bilden.
Utställningen är producerad av Norrköpings Konstmuseum och visas av museets intendenter och pedagoger vid datum som anges i en särskild programfolder.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Äggröra, karamellmåleri & plåthårt – Konstscen Östergötland
Utställningen är en inbjudan att se människan, tiden och landskapet genom konstnärernas unika perspektiv. I samarbete med Östgöta Konstförening genomför Norrköpings Konstmuseum under hösten en gemensam manifestation för den regionala konsten. Utställningen belyser att det är 100 år sedan Östgöta Konstförening grundades som ett nätverk för Östgötabaserade konstnärer.
BLICK STILLA
Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.
Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt
Genom infogade hängningar under 2022 ska samlingen förändras, ruskas om, och fungera som plats för oväntade möten. Olika begrepp leder vägen genom denna blandning av konst som bryter med den linjära berättelsen som finns kvar som ryggrad. Förhoppningen är att hitta nya spår, att få oss att fundera över det invanda.
Katarina Norling – Drömmen i Tunis
Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samtidskonst. Hennes verk rymmer de stora känslornas register och vibrerar i knalliga färger. Med material som snäckor, pärlor och tvålmassa bröt hon ny mark när hon slog igenom på 1990-talet. I utställningen visas ett fyrtiotal skulpturer, målningar och objekt som synliggör ett betydande konstnärskap där det till synes lekfulla kan bära spår av något förlorat.
Det modernas framväxt – konst ur samlingen från 1870-talets friluftsmåleri fram till vår tid
I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar.