Grunden till Konstmuseet är den Segerstéenska samlingen, de omkring 500 konstverk som direktör Pehr Swartz köpte in år 1901 och donerade till Norrköpings Konstförening, som i sin tur skänkte samlingen till Norrköpings stad år 1913. Delar av denna samling kan ses i en målning av Johan Krouthén, som kan ses i galleri 2 på övre plan. Där syns stiftsbibliotekarien och konstsamlaren E. H. Segerstéen som läser tidningen i sitt hem, i en salong fullhängd med målningar från golv till tak. Bland dessa kan vi känna igen flera av Krouthéns egna målningar, som till exempel En sovande gosse, Skagen.
Till invigningen av det nya museet på Kristinaplatsen 1946 gjorde museichefen Aron Borelius omfattande inköp av svenska modernister, bland dem Gösta Adrian-Nilsson, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Siri Derkert. Han skriver själva i sina memoarer att endast det bästa dög för Sveriges första moderna museum. Genom gåvor och donationer har samlingarna fortsatt att växa, inte minst genom bidrag av föreningen Konstmuseets Vänner, som bildades 1946. Framväxten av denna samling av svensk 1900-tals konst är ett kulturarv där vi kan berätta om det moderna samhällets utveckling. Till den permanenta utställningen på övre plan är det alltid fri entré.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Äggröra, karamellmåleri & plåthårt – Konstscen Östergötland
Utställningen är en inbjudan att se människan, tiden och landskapet genom konstnärernas unika perspektiv. I samarbete med Östgöta Konstförening genomför Norrköpings Konstmuseum under hösten en gemensam manifestation för den regionala konsten. Utställningen belyser att det är 100 år sedan Östgöta Konstförening grundades som ett nätverk för Östgötabaserade konstnärer.
BLICK STILLA
Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.
Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt
Genom infogade hängningar under 2022 ska samlingen förändras, ruskas om, och fungera som plats för oväntade möten. Olika begrepp leder vägen genom denna blandning av konst som bryter med den linjära berättelsen som finns kvar som ryggrad. Förhoppningen är att hitta nya spår, att få oss att fundera över det invanda.
Katarina Norling – Drömmen i Tunis
Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samtidskonst. Hennes verk rymmer de stora känslornas register och vibrerar i knalliga färger. Med material som snäckor, pärlor och tvålmassa bröt hon ny mark när hon slog igenom på 1990-talet. I utställningen visas ett fyrtiotal skulpturer, målningar och objekt som synliggör ett betydande konstnärskap där det till synes lekfulla kan bära spår av något förlorat.
Det modernas framväxt – konst ur samlingen från 1870-talets friluftsmåleri fram till vår tid
I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar.