Dansa med Noa: Internationellt danssamarbete
Dansa med Noa är ett unikt dansprojekt där dansare och koreografer från Sverige, Norge och Israel skapar ett kunskapsutbyte mellan utövare och publik. Projektet tar avstamp i Noa Eshkols praktik och undersöker hur kroppen kan uttrycka erfarenheter på ett ordlöst plan. Noa Eshkol (1924-2007) var en pionjär inom många områden – hon verkade både som dansare, koreograf, teoretiker och bildkonstnär. I utställningen Noa Eshkol: Rules, Theory & Passion visar vi ett stort material av textila konstverk och arkivmaterial. Dans däremot är en förgänglig upplevelse som bygger på fysisk närvaro i tid och rum.
Genom soloframträdanden, workshops och en danskurs välkomnar vi publiken till ett lustfyllt och annorlunda sätt att uppleva konst på Norrköpings Konstmuseum. Projektet Dansa med Noa genomförs i samverkan med Dans i Öst/Region Östergötland, Oslo Kunstforening och Judisk Kultur i Sverige. Med stöd av Nordisk Kulturfond och Artis.
The Noa Eshkol Chamber Dance Group
The Chamber Dance Group som från början gick under namnet Chamber Dance Quartet grundades 1954 av Noa Eshkol med syfte att framföra hennes kompositioner, som skapats genom notationssystemet Eshkol-Wachman Movement Notation (EWMN). Eshkol dansade med gruppen fram till slutet av 50-talet då hon istället fokuserade på att utveckla notationssystemet samt koreografera och lära ut sina danser. Efter hennes död 2007 döptes gruppen om till The Noa Eshkol Chamber Dance Group och består idag av både veterandansaren Rachaeli Nul Kahana såväl som Mor Bashan, Noga Goral, Dror Shoval som anslutit sedan dess.

Noa Eshkol,Foto: Felix Grünschloß
Dansföreställningar av The Chamber Dance Group innehåller grundläggande element från alla dansstilar – det vill säga människokroppens rörelse. För Eshkol var dansen i sig självt en ren konstform som skulle utövas utan scenografi, kostym eller musik. Hon behandlade kroppsdelarna som separata instrument, inte olikt en orkesters musikinstrument, var och en med sina egna rörelseregler. Hennes kompositioner förlitar sig på serialitet, såväl som på polyfoniska former av kanon, fuga osv. Hon använde dessa former för att skapa polyfoni mellan olika delar av varje dansares kropp och mellan dansarna som grupp. Hennes djupgående förståelse för kroppen, engagemang för kompositionsmetod och outtröttliga kreativitet resulterade i unika, komplexa och extremt vackra mästerverk.
The Noa Eshkol Chamber Dance Groupgör ett unikt gästspel på Norrköpings Konstmuseum under Kulturnatten 2022, håll utkik i kalendern för mer information.
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Äggröra, karamellmåleri & plåthårt – Konstscen Östergötland
Utställningen är en inbjudan att se människan, tiden och landskapet genom konstnärernas unika perspektiv. I samarbete med Östgöta Konstförening genomför Norrköpings Konstmuseum under hösten en gemensam manifestation för den regionala konsten. Utställningen belyser att det är 100 år sedan Östgöta Konstförening grundades som ett nätverk för Östgötabaserade konstnärer.
BLICK STILLA
Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.
Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt
Genom infogade hängningar under 2022 ska samlingen förändras, ruskas om, och fungera som plats för oväntade möten. Olika begrepp leder vägen genom denna blandning av konst som bryter med den linjära berättelsen som finns kvar som ryggrad. Förhoppningen är att hitta nya spår, att få oss att fundera över det invanda.
Katarina Norling – Drömmen i Tunis
Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samtidskonst. Hennes verk rymmer de stora känslornas register och vibrerar i knalliga färger. Med material som snäckor, pärlor och tvålmassa bröt hon ny mark när hon slog igenom på 1990-talet. I utställningen visas ett fyrtiotal skulpturer, målningar och objekt som synliggör ett betydande konstnärskap där det till synes lekfulla kan bära spår av något förlorat.
Det modernas framväxt – konst ur samlingen från 1870-talets friluftsmåleri fram till vår tid
I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar.