Hem/Utställningar/Dansa med Noa

Dansa med Noa

Dansa med Noa är ett internationellt dansprojekt med flera unika samarbeten, där dansare och koreografer från Sverige och Norge gör tolkningar i utställningen Noa Eshkol: Rules, Theory & Passion. För Noa Eshkol var dansen en självklar del av livet. För att
förmedla hennes idévärld tar de svenska dansarna tillika koreograferna Helena Franzén och Tea Harryson avstamp i hennes praktik. Under utställningsperioden visar de flera danssolon i utställningen med syfte att undersöka hur kroppen kan uttrycka erfarenheter på ett ordlöst plan. Noa Eshkols egen kammardansgrupp The Chamber Dance Group gästar museet under hösten. Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum, Dans i Öst/Region Östergötland, Oslo Kunstforening och Judisk Kultur i Sverige. Med stöd av Nordisk Kulturfond och Artis.

På Norrköpings konstmuseum kan du även se

Äggröra, karamellmåleri & plåthårt – Konstscen Östergötland

Utställningen är en inbjudan att se människan, tiden och landskapet genom konstnärernas unika perspektiv. I samarbete med Östgöta Konstförening genomför Norrköpings Konstmuseum under hösten en gemensam manifestation för den regionala konsten. Utställningen belyser att det är 100 år sedan Östgöta Konstförening grundades som ett nätverk för Östgötabaserade konstnärer.

BLICK STILLA

Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer  har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.

Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt

Genom infogade hängningar under 2022 ska samlingen förändras, ruskas om, och fungera som plats för oväntade möten. Olika begrepp leder vägen genom denna blandning av konst som bryter med den linjära berättelsen som finns kvar som ryggrad. Förhoppningen är att hitta nya spår, att få oss att fundera över det invanda.

Katarina Norling – Drömmen i Tunis

Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samtidskonst. Hennes verk rymmer de stora känslornas register och vibrerar i knalliga färger. Med material som snäckor, pärlor och tvålmassa bröt hon ny mark när hon slog igenom på 1990-talet. I utställningen visas ett fyrtiotal skulpturer, målningar och objekt som synliggör ett betydande konstnärskap där det till synes lekfulla kan bära spår av något förlorat.

Det modernas framväxt – konst ur samlingen från 1870-talets friluftsmåleri fram till vår tid

I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar.