Christer von Rosens (1928–2015) konstnärskap är mångbottnat och han speglade alltid sin samtid, ofta på ett både lustigt, melankoliskt och satiriskt sätt på en och samma gång. Norrköpings Konstmuseum presenterar nu verk ur samlingen, tack vare en generös donation, som kretsar kring tre centrala teman: konsthistorien, politiken och landskapet.
Mot sin faders inrådan, konstnären Reinhold von Rosen, utbildade sig Christer von Rosen till konstnär – och det var tur. Redan debuten 1958 på Galerie Aesthetica i Stockholm väckte uppmärksamhet.
I sin konst har Christer von Rosen på ett mycket tydligt sätt tagit ställning i samhälleliga frågor, blandat sig i politik och visuellt argumenterat för ett miljövänligt samhälle. Efter år i storstaden flyttade han till Klev, ut i skogen, med den uttalade avsikten att leva ett sundare liv. Han blev å ena sidan en central figur i det östgötska konstlivet, å andra sidan en perifer kommentator till ett Sverige som domineras av huvudstaden. Det är kanske just denna distans till konstlivet i Stockholm som lett till den klarsyn och bitska ton som finns i bilderna?
I denna utställning följs tre olika trådar. För det första lyfts Christer von Rosens självbild fram, en bild på djupet präglat av relationen till konsthistorien. För det andra tas de bilder upp där engagemanget i alla sorters frågor, samhälleligt-politiskt såväl som personligt-privat, blir tydligt. För det tredje slutligen lyfts bilden av landskapet fram, fast förankrat i skogarna och buskarna kring Klev.
Utställningen i galleri 6 tar sin utgångspunkt i en stor donation som kom till Norrköpings Konstmuseum år 2014. Endast verk ur samlingen visas. Ett urval av omkring femtio verk visar Christer von Rosens breda skapande och hans behärskning av olika grafiska tekniker, men även teckningar och akvareller ger en fyllig helhetsbild och inblick i den fantastiska bildvärlden som vuxit fram sedan ungdomens debut till och med ålderns höst.
Utställningen produceras av Norrköpings Konstmuseum. Kunskapen om Christer von Rosen fördjupas genom visningar och föreläsningar.
Utställningskommissarie: Martin Sundberg, intendent samling, arkiv och bibliotek
På Norrköpings konstmuseum kan du även se
Äggröra, karamellmåleri & plåthårt – Konstscen Östergötland
Utställningen är en inbjudan att se människan, tiden och landskapet genom konstnärernas unika perspektiv. I samarbete med Östgöta Konstförening genomför Norrköpings Konstmuseum under hösten en gemensam manifestation för den regionala konsten. Utställningen belyser att det är 100 år sedan Östgöta Konstförening grundades som ett nätverk för Östgötabaserade konstnärer.
BLICK STILLA
Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar från 1700-talet fram till idag. En målning med ett näckrosblad kan lika gärna spegla ett sinnestillstånd, ett tillstånd i naturen eller handla om måleriska frågor och illusionens flyktighet.
Ett något överväldigar förståndet: En samlingsomhängning i tolv avsnitt
Genom infogade hängningar under 2022 ska samlingen förändras, ruskas om, och fungera som plats för oväntade möten. Olika begrepp leder vägen genom denna blandning av konst som bryter med den linjära berättelsen som finns kvar som ryggrad. Förhoppningen är att hitta nya spår, att få oss att fundera över det invanda.
Katarina Norling – Drömmen i Tunis
Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samtidskonst. Hennes verk rymmer de stora känslornas register och vibrerar i knalliga färger. Med material som snäckor, pärlor och tvålmassa bröt hon ny mark när hon slog igenom på 1990-talet. I utställningen visas ett fyrtiotal skulpturer, målningar och objekt som synliggör ett betydande konstnärskap där det till synes lekfulla kan bära spår av något förlorat.
Det modernas framväxt – konst ur samlingen från 1870-talets friluftsmåleri fram till vår tid
I gallerierna 1 och 2 visas ett urval med verk från 1800-talets slut fram till samtidskonsten. Berömda verk som Carl Larssons Frukost i det gröna möter framtida klassiker som till exempel Lena Cronqvists Ormbunkar.