Foto: Mats Arvidsson

Cecilia Edefalk – Hemkomsten

28 mars–17 januari 2021

För första gången visar Norrköpings Konstmuseum en omfattande retrospektiv med Cecilia Edefalk, född 1954 i Norrköping, verksam i Berlin och Stockholm. I Hemkomsten presenteras nya verk tillsammans med några av hennes klassiker. Sinnlighet, närvaro, en stark känsla för natur och relationer är bärande teman. Här möter publiken det nyproducerade verket BO, 2020, i form av en blomsteräng för bin och andra insekter samt en återskapad version av installationen En annan rörelse, 1990, som var Edefalks genombrott på Galleri Sten Eriksson.

Cecilia Edefalk är en Sveriges mest betydelsefulla nu levande konstnärer. Hon är internationellt etablerad sedan 1990-talet. Cecilia Edefalk arbetar med måleri, fotografi, skulptur och installationer. Hon är född 1954 och uppvuxen i Norrköping och finns representerad i Norrköpings Konstmuseums samling med flera verk, bland annat med en av målningarna från installationen En annan rörelse, 1990.
Utställningen visas på Konstmuseets hela entréplan samt på museets framsida. I anslutning till utställningen produceras två audioguider, en är ljudverket Ju tystare man är, desto mer blir det där Cecilia Edefalk samtalar med konstnärer representerade i samlingen och en som guidar besökaren genom Hemkomsten. Norrköpings Biodlarförening samarbetar med museet och placerar en bikupa med honungsbin i anslutning till verket BO som produceras särskilt till Hemkomsten.

Här kan du se två filmer, producerade av Handelshögskolan i Stockholm, där Cecilia Edefalk samtalar med utställningsintendent Helena Scragg. Handelshögskolan/Maria Bonnier Dahlins stiftelse är en av våra långivare som möjliggjort utställningen med sitt generösa utlån av ett av verken i serien En annan rörelse.


Här kan du se den film som Isak Sundström skapade i samband med finissagen för Hemkomsten:

MARCIA ELEGICA, MARTIN NILSSON (1888 – 1968)

Cecilia Edefalks morfar Martin Nilsson spelade bastuba och kontrabas i Malmö symfoniorkester. Instrumenten passade honom eftersom han var en mycket lång man. Under somrarna spelade han i Revingeheds militärorkester för att tjäna lite extra. Martin Nilsson var konstnärlig och renskrev noter åt tonsättaren Lars-Erik Larssons. I gengäld gavs Cecilias mamma och syster pianolektioner. Marcia Elegica (1932) var det enda stycke Martin Larsson komponerade i eget namn då han var 44 år. Det uppfördes aldrig under hans levnad.

Detta är en fri tolkning av Marcia Elegica av Isak Sundström inspelad i Cecilia Edefalks ateljé 9 januari 2021.

Isak Sundström – Piano
Leif Jordansson – Cello
Yann le Nestour – Viola da gamba
Daniel Borgegård Älgå – Basklarinett, Elektronik

Filmat och klippt av Isak Sundström

Publicerad i samband med utställningen Cecilia Edefalk – Hemkomsten, Norrköpings Konstmuseum 28.3.2020-17.1.2021.

Besöker du utställningen med barn? Ladda ner vår frågesport här: Hemkomsten_frågesport, du hittar svaren i utställningen. Finns även att hämta i receptionen.

 

 

 

 

 

 

Birgitta Rubin, Dagens Nyheter: “För mig som följt Cecilia Edefalks karriär i över 30 år det en stark upplevelse att se hur cirklarna sluts och hennes säregna teman ständigt återföds i ny form – förskjuts, förgrenas, fördjupas. Hennes konst har från början präglats av processer, av ett intuitivt, andligt sökande och en sinnlig materialbehandling, parat med en djup respekt för naturen. Därmed ligger utställningen helt rätt i tiden, mitt i vår klimat- och coronakris.” Läs hela recensionen här: www.dn.se/kultur-noje/ett-bilduniversum-som-forbryllar-och-fascinerar/.

Anna Nittve, Svenska Dagbladet: “Sällan har jag upplevt en konstutställning som så välbehövlig. När världen skakar hjälper Cecilia Edefalks utställning i Norrköping till med att ge perspektiv på livet och tillvaron.” Läs hela recensionen här: www.svd.se/edefalk-ger-ett-valbehovligt-perspektiv-pa-livet.

Catrin Villaume Fägerstrand, Norrköpings Tidningar: “Den här själsliga översättningen blir till en spännande, poetisk och drömlik resa. Som i drömmen finns inga rätta svar, bara en gåtfull resa ut i det okända.” Läs hela recensionen här: www.nt.se/kultur-noje/recensioner/granserna-mellan-liv-och-dod-suddas-ut-om.

Cecilia Edefalk, Solo, 1992. Foto: Per Myrehed.

Entré till utställningen

Ordinarie entré 80 kr
Vuxen
Spara din biljett, den gäller under hela utställningsperioden.

Reducerad entré 60 kr
Pensionärer
Studenter
SMF – Sveriges Museimannaförbund
Guide member card

Rabatterad entré 50% (på ordinarie entré)
Kulturarvskort

Fri entré
Barn/unga upp till 26 år
Fredagar
Öppningsdagen (28 mars 2020)
Pridefestivalens sista dag (23 maj 2020)
Nationaldagen (6 juni)
Augustifesten (tors-sön v. 33)
Kulturnatten+ (22-27 september 2020)
Finissage (17 januari 2021)

Kulturombud
KMV – Konstmuseets vänner
Konstnärer (KiFiN, Vodkan, ALKA, Konstnärsalliansen)
KRO-Konstnärernas Riksorganisation
Museianställda i Östergötland
Kultur och fritidsnämnden
Kultur och fritidsnämndens personal
Presskort
ICOM-International Committee of Museums
Sveriges Museer-kort
Ledsagare (i sällskap med brukare)
Kontaktperson (i sällskap med brukare)