Foto: Mats Arvidsson

Cecilia Edefalk – Hemkomsten

28 mars–17 januari 2021

För första gången visar Norrköpings Konstmuseum en omfattande retrospektiv med Cecilia Edefalk, född 1954 i Norrköping, verksam i Berlin och Stockholm. I Hemkomsten presenteras nya verk tillsammans med några av hennes klassiker. Sinnlighet, närvaro, en stark känsla för natur och relationer är bärande teman. Här möter publiken det nyproducerade verket BO, 2020, i form av en blomsteräng för bin och andra insekter samt en återskapad version av installationen En annan rörelse, 1990, som var Edefalks genombrott på Galleri Sten Eriksson.

Cecilia Edefalk är en Sveriges mest betydelsefulla nu levande konstnärer. Hon är internationellt etablerad sedan 1990-talet. Cecilia Edefalk arbetar med måleri, fotografi, skulptur och installationer. Hon är född 1954 och uppvuxen i Norrköping och finns representerad i Norrköpings Konstmuseums samling med flera verk, bland annat med en av målningarna från installationen En annan rörelse, 1990.
Utställningen visas på Konstmuseets hela entréplan samt på museets framsida. I anslutning till utställningen produceras två audioguider, en är ljudverket Ju tystare man är, desto mer blir det där Cecilia Edefalk samtalar med konstnärer representerade i samlingen och en som guidar besökaren genom Hemkomsten. Norrköpings Biodlarförening samarbetar med museet och placerar en bikupa med honungsbin i anslutning till verket BO som produceras särskilt till Hemkomsten.

Besöker du utställningen med barn? Ladda ner vår frågesport här: Hemkomsten_frågesport, du hittar svaren i utställningen. Finns även att hämta i receptionen.

 

 

 

 

 

 

Birgitta Rubin, Dagens Nyheter: “För mig som följt Cecilia Edefalks karriär i över 30 år det en stark upplevelse att se hur cirklarna sluts och hennes säregna teman ständigt återföds i ny form – förskjuts, förgrenas, fördjupas. Hennes konst har från början präglats av processer, av ett intuitivt, andligt sökande och en sinnlig materialbehandling, parat med en djup respekt för naturen. Därmed ligger utställningen helt rätt i tiden, mitt i vår klimat- och coronakris.” Läs hela recensionen här: www.dn.se/kultur-noje/ett-bilduniversum-som-forbryllar-och-fascinerar/.

Anna Nittve, Svenska Dagbladet: “Sällan har jag upplevt en konstutställning som så välbehövlig. När världen skakar hjälper Cecilia Edefalks utställning i Norrköping till med att ge perspektiv på livet och tillvaron.” Läs hela recensionen här: www.svd.se/edefalk-ger-ett-valbehovligt-perspektiv-pa-livet.

Catrin Villaume Fägerstrand, Norrköpings Tidningar: “Den här själsliga översättningen blir till en spännande, poetisk och drömlik resa. Som i drömmen finns inga rätta svar, bara en gåtfull resa ut i det okända.” Läs hela recensionen här: www.nt.se/kultur-noje/recensioner/granserna-mellan-liv-och-dod-suddas-ut-om.

Cecilia Edefalk, Solo, 1992. Foto: Per Myrehed.

Entré till utställningen

Ordinarie entré 80 kr
Vuxen
Spara din biljett, den gäller under hela utställningsperioden.

Reducerad entré 60 kr
Pensionärer
Studenter
SMF – Sveriges Museimannaförbund
Guide member card

Rabatterad entré 50% (på ordinarie entré)
Kulturarvskort

Fri entré
Barn/unga upp till 26 år
Fredagar
Öppningsdagen (28 mars 2020)
Pridefestivalens sista dag (23 maj 2020)
Nationaldagen (6 juni)
Augustifesten (tors-sön v. 33)
Kulturnatten+ (22-27 september 2020)
Finissage (17 januari 2021)

Kulturombud
KMV – Konstmuseets vänner
Konstnärer (KiFiN, Vodkan, ALKA, Konstnärsalliansen)
KRO-Konstnärernas Riksorganisation
Museianställda i Östergötland
Kultur och fritidsnämnden
Kultur och fritidsnämndens personal
Presskort
ICOM-International Committee of Museums
Sveriges Museer-kort
Ledsagare (i sällskap med brukare)
Kontaktperson (i sällskap med brukare)