Samlingen

Museets historia började med en generös donation av industrimannen Pehr Swartz vid sekelskiftet 1900. Hans gåva av flera hundra konstverk ställdes ut i Villa Swartz, som då var både museum och bibliotek. Den då unga konsten fick inte plats i museets intima stilkabinett av äldre konst.

Diskussionen om ett museum i tiden tog fart och grundandet av Norrköpings första konstmuseum sammanföll tidsmässigt med modernismens genombrott. 1946 flyttade Konstmuseet till dess nuvarande byggnad vid Kristinaplatsen, ritad av stadsarkitekt Kurt von Schmalensee. Skulpturparken runt Konstmuseet invigdes 1960. Parken tillkom genom en donation och idag visas femton skulpturer i parken.

Norrköpings Konstmuseum är idag en plats för konstmöten och oväntade upplevelser. Museet har en av Sveriges främsta konstsamlingar med svensk modernism och samtidskonst. Här finns också en av landets största grafiksamlingar. Utställningarna sätter fokus på enskilda konstnärskap eller är tematiska med internationella utblickar. På Konstmuseet kan du också ta del av föredrag och andra kulturprogram som på olika sätt vidgar och fördjupar dina upplevelser.

Till 100-årsjubileet 2013 utkom skriften Följeslagaren – en guide till Norrköpings Konstmuseum som också beskriver 40 verk ur samlingen. Texterna är skrivna av nuvarande och tidigare personal vid museet. Under 2016 firas 70 år vid Kristinaplatsen.