SPEGLA FOTODAG

söndag 21 oktober SPEGLA FOTODAGAR PÅ NORRKÖPINGS KONSTMUSEUM

SPEGLA på Norrköpings Konstmuseum den 21  oktober

Inspireras av föreläsningar och bli berörd av bilder, och framför allt möt andra som älskar fotografi och bild! Välkomna till tredje upplagan av SPEGLA – The ongoing Projekt! På Norrköpings Konstmuseum arrangeras tre föreläsningar med fotografi i fokusspegla söndagen den 21 oktober.

 

 12.00 – 12.30 Annika Eriksdotter,  dokumentär- / konstfotograf

 

 

 

 

 

 

 

 

Annika Eriksdotter har i sitt konstnärskap använt sig av många olika uttryck, och den berättande och uttrycksfulla bilden har ofta varit närvarnade i form av broderier och fotografier. I vintras kom hennes senaste, stora arbete ut i form av boken ”Kärrbackstrand – En Fotografisk Berättelse” där hon via sina egna rötter och sin bakgrund skildrar byn Kärrbackstrandi Norra Finnskoga, Värmland. Arbtetet med boken började redan på en begravning för 6 år sedan.

Med varsamhet och respekt har hon skildrat de invånare som idag bor i byn. Bokens fotografier och intervjuer tar dig med på en resa genom dagens Kärrbackstrand. Boken är ett tidsdokument men är ändå tidlös i sitt uttryck. Vi får komma invånarna nära. Oavsett om du har anknytning till byn eller inte så berör fotografierna och berättelserna, de är allmänmänskliga.

Under föreläsningen på SPEGLA kommer vi få ta del av Annikas arbete med detta projekt och frågeställningar som dykt upp när hon jobbat med projektet. “Hur går man egentligen tillväga om man vill göra en fotografisk berättelse om en hel by?” är en av frågorna som återkommit under bokprojektets gång.

 

===================

13.00 – 14.00 NÄTVERKET NATIONELLT ANSVAR FÖR FOTOGRAFI I SVERIGE samtal kring ”Det nationella ansvaret för fotografi”

“Alla fotograferar men vad händer med alla bilder som tas?  – Hur kommer vårt fotografiska kulturarv att se ut i framtiden?  Det tryckta ordet och den rörliga bilder har en hemvist. Fotografin saknar det.”

Nätverket nationellt ansvar för fotografi i Sverige arbetar för att stärka fotografins roll i samhället och att få till en statlig översyn.  Eva Dahlman, fotohistoriker och vice ordförande i Centrum för fotografi; Mia Bengtsson Plynning, Link Image, verksamhetsansvarig och delägare; Lena Wilhelmsson, Svenska Fotografers Förbund, fotograf/curator och sammankallande i nätverket.

 

===================

 

14.30 – 15.15 Leif Sandberg – föreläsning kring fotoböckerna Ending och Beyond the Mirror

 

 

 

 

 

 

 

 

Leif Sandberg är född och uppväxt i Norrköping och har bakom sig ett yrkesliv inom mikrovågsteknik. Hans intresse för konst och fotografi har hållits levande genom studier i konstvetenskap och konstfilosofi. Sedan 10 år tillbaka ägnar han sig helt åt fotografi och har bl a utvecklat sin bildvärld genom workshops för t ex Anders Petersson, JH Engström och Antoine Agata. Förra året utgavs hans internationellt hyllade bok ”Ending”och i år kommer en ny bok, ”Beyond the Mirror”.

På SPEGLA visas bilder ur både Ending och Beyond the Mirror och under föreläsningen på Konstmuseet kommer Leif berätta om projektens bakgrund och tillkomst. Leifs fotografi berör existentiella frågor om liv och död och är öppna för betraktarens egna tolkningar.

Fotoboken Ending handlar om panikångest och åldrande och kom till efter en omvälvande upplevelse som är förankrad i egna erfarenheter. Om Ending uppehåller sig innan döden, går Beyond the Mirror över till andra sidan döden och möjliga upplevelser i nya världar. En resa i obeträdd mark.

 

 

Under dagen håller Maria Waxegårds Helgcafé öppet

===================

Biljetter köps via : https://www.spegla.se/biljetter