Foto: Anna Henningsson

Bevara Norrköpings regnskog: Graffitimålningen ´Admire Nature´

söndag 10 september 14:00

–15:00

På lördagsmorgonen den 5 oktober 1991 vaknade Sverige med nyheten att den då nyvalde statsministern Carl Bildt under fredagen hade bildat en borgerlig samlingsregering. På framsidan av landets största morgontidning finns två bilder. Den ena visar den nya regeringen framför Riksdagshuset. I den andra bilden möter läsaren ett kattdjurs intensiva blick, under rubriken ”Rekord i graffiti”. Motivet är ett utsnitt av graffitimålningen Admire Nature som just skapats i Norrköping – med syfte att väcka uppmärksamhet för den hotade regnskogen.

Inom kulturarvsdagarna 2017 som har temat Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter berättar Anna Henningsson och Jacob Kimvall om hur och varför en graffitimålning med regnskogsmotiv skapades i Norrköping för 26 år sedan. Föredraget berättar om vad graffitikonst kan vara, hur denna konstform kan användas i politisk folkbildning och mobilisering, samt hur Admire Nature kan bevaras.

Se hela programmet för Kulturarvsdagarna 2017 HÄR.

Om föreläsarna

Anna Henningsson är konservator och konstvetare med inriktad på konstens material vid Disent AB
Jacob Kimvall är forskare specialiserad på graffiti och gatukonst, verksam som lektor i konstvetenskap på Södertörns högskola

VAR: Konstmuseet, Harlekinen
BILJETT: FRI ENTRÉ

Frågor? Maila konstmuseet@norrkoping.se.

Samarr: Riksantikvarieämbetet, Folkuniversitetet.