En plats för konstmöten och oväntade upplevelser

Varmt välkommen till Norrköpings Konstmuseum! Museet har en av Sveriges främsta konstsamlingar inom modernism och samtidskonst. Dessutom har museet en omfattande grafiksamling och en grönskande skulpturpark som är en lugn oas mitt i staden.

Konstmuseet har alltid fri entré till samlingarna.

Kort historik

Museets historia började med en generös donation av industrimannen Pehr Swartz vid sekelskiftet 1900. Hans gåva av flera hundra konstverk ställdes ut i Villa Swartz, som då var både museum och bibliotek. Den då unga konsten fick inte plats i museets intima stilkabinett av äldre konst. Diskussionen om ett museum i tiden tog fart och grundandet av Norrköpings första konstmuseum sammanföll tidsmässigt med modernismens genombrott. 1946 flyttade Konstmuseet till dess nuvarande byggnaden vid Kristinaplatsen, ritad av dåvarande stadsarkitekt Kurt von Schmalensee.

Samlingarna fortsatte att växa med fokus på 1900-tals konst. Därför har Konstmuseet idag inte bara en av landets bästa samlingar av svensk modernism, utan även de flesta av våra nyskapande och mest uppmärksammade konstnärer finns representerade hos oss.

Museibyggnaden

27 september 1946 invigdes den nuvarande museibyggnaden längst upp på Drottninggatan. Invigningen skedde med stor nationell uppmärksamhet, och dåvarande kronprins Gustav Adolf invigde museet. 1956 invigdes Arne Jones roterande bassängskulptur Spiral Åtbörd placerad framför museet på den annars anonyma Kristinaplatsen.

Film- och hörsalen Harlekinen färdigställdes 1964 och ritades av samma arkitekt. Samma år magasinerades de stadshistoriska samlingarna och museet vid Kristinaplatsen blev Norrköpings Konstmuseum. 1997 gjordes en omfattade renovering som omfattade klimatanläggning. Även exteriören ändrades, och tre burspråk mot museiparken ersatte raden av fönster i söderläge, något som kraftigt förändrade exteriören och intrycket av byggnaden.

Skulpturparken

Skulpturparken vid Konstmuseet invigdes 1960. Parken tillkom genom en donation av byggmästare Sture Gillgård. Här finns 15 skulpturer av bland andra Eric Grate, Elli Hemberg och Olle Baertling. Sommartid används parken ofta för musikevenemang, skapande verksamhet och picknick i det gröna. Se alla skulpturer i parken här.

Offentlig konst

Norrköpings Konstmuseum ansvarar för kommunens konstsamling och gestaltning av offentlig konst. Det kan vara uppförande av nya platsspecifika verk eller byggnadsanknuten konst som bidrar till kvalitativa och dynamiska miljöer i Norrköping. Den offentliga konsten har länge haft en framträdande roll i Sverige.  Många betydelsefulla konstnärer och konstverk finns representerade i våra offentliga rum.