You Don’t Love Me Yet – Museichef Birgitta Flensburg & samlingen 1987-2003

18 maj–15 augusti 2021

När konstvetaren Andrea Kollnitz undersökte Konstmuseets samling ur ett genusperspektiv för tio år sedan märktes en förändring under Birgitta Flensburgs ledning. Hur kan den utvecklingen förstås? Birgitta Flensburg chefskap sammanfaller dessutom med en turbulent tid i Sverige; 1990 slår den ekonomiska krisen till, beslutet att bygga Öresundsbron fattas och rasistiskt motiverade attacker mot flyktingförläggningar äger rum. Vilka berättelser och avtryck kan vi skönja hos konsten under den här perioden? Bland de varierande uttrycken och materialvalen skymtar frågor om vad det innebär att leva tillsammans. Hur kan vi ta hand om, förstå varandra och värna platsen vi lever på?

Collage av bilder som kommer att visas i utställningen: Johanna Billing, You don't love me yet (sjungande personer), Annika von Hausswolff, Utan titel (med bubbla) (kvinna som blåser en tuggummibubbla), Martina Müntzing, Kir Royal (målning som föreställer en döskalle gjord av blommor), Måns Wrange, The Melted Monuments (skultpurer), Lotta Antonsson, Mus (kvinna utklädd till mus), Truls Melin, Skärm med dieseltank (installation med en grön skärm och en tank).

Bilder: Johanna Billing, You don’t love me yet, Annika von Hausswolff, Utan titel (med bubbla), Martina Müntzing, Kir Royal, Måns Wrange, The Melted Monuments, Lotta Antonsson, Mus, Truls Melin, Skärm med dieseltank.