Foto: Norrköpings Konstmuseum

Periferin i centrum I – Smycken

25 februari–20 augusti 2017

Periferin i centrum I – Smycken

Norrköpings Konstmuseum förvaltar en stor samling med fransk grafik. I denna presentation lyfts ett tema fram som kan tyckas perifert, eller kanske till och med betydelselöst vid en första anblick: smycken. Olika typer av ornament, från krås till pärlor eller t o m favoritdjur, lyfts fram för att undersöka vilken funktion som tillkommer dem. Hur skapas betydelse i bilden genom denna typ av ornament? Hur blir smycken faktiskt centrala?

Verken som visas tillhör alla samlingen och är företrädesvis skapade under 1600- och 1700-talen dvs. barock och rokoko. För att de ska möta samtiden direkt visas även smycken av Margareth Sandström och Peter de Wit i utställningen. De är verksamma i Linköping men finns representerade på flera betydelsefulla institutioner både internationellt och i Sverige (bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg och Montreal Museum of Fine Arts Kanada).

 

För de kreativa besökarna (barn och vuxna) finns ett blad där man själv får skapa smycken åt forskaren Émilie du Châtelet, du kan själv ladda ner det och skriva ut det HÄR eller hämta det i vår reception. Utställningskatalogen innehåller också ett insticksblad med lite kluriga frågor där hela familjen kan leta detaljer i utställningen.