Foto: Anna Tuori

Förstärkt verklighet / Voimistettu todellisuus

30 september–4 mars 2018

Pokémon Go är det kanske vanligaste exemplet på ett spel som använder sig av tekniken ”förstärkt verklighet” och som med hjälp av datorgenererade intryck förstärker eller kompletterar upplevelsen av verkligheten. Men vart går egentligen gränsen mellan det som vi kallar verkligheten och det vi kallar fiktion? Detta är utgångspunkten för utställningen som sätter fokus på vår förmåga till fantasi, våra sinnen och hur de påverkar vår upplevelse av världen. Kan det vara så att vi inte uppfattar verkligheten – vi skapar den?

Anna Tuori visar drömska målningar som på ett poetiskt vis suddar ut gränsen mellan verklighet och fiktion. Alma Heikkiläs storslagna installation ringar in svårigheterna för oss människor att förstå komplexa frågor som t ex språk eller klimatförändringar – helt enkelt på grund av de är massivt utspridda i tid och rum. I ett textilt landskap har Corinna Helenelund gestaltat kroppens inre och dess relation med tankarna. Elina Merenmies måleri och teckningar öppnar upp för mötet med andliga, mytiska dimensioner hos verkligheten och Anna Estarriola låter oss på ett humoristiskt sätt fundera över frågor som hur tankar egentligen uppstår och vad en människa är för något – egentligen?

Förstärkt verklighet kompletteras av ett rikt program av visningar, samtal i utställningen och pedagogiska program för skola. Boka visning privat eller för skola tfn 011-15 26 00.

Vernissage på Kulturnatten 30 september.

Visas i Galleri 3+4+5 på entréplan.

Fr v.: Corinna Helenelund, Natt igen, 2016, Anna Estarriola, An Instrument used to see beings that are too small to see with a naked eye, 2015, Alma Heikkilä, Things that are massively distributed in time and space, 2014-15 (beskuren).

Till vänster: Elina Merenmies, Eden, 2015, Sara Hildén Art Museum.
Omslagsbild: Anna Tuori, Island of the colorblind, 2016 (beskuren).

 

Konstnärernas hemsidor:

Anna Estarriola: www.annaestarriola.com
Alma Heikkilä: www.almaheikkila.net
Corinna Helenlund: www.corinnahelenelund.com
Elina Merenmies (Galerie Anhava): www.anhava.com
Anna Tuori: www.annatuori.com