Vernissage Greta Knutson Tzara -I nytt ljus

lördag 23 mars 14.00

–16.00

Välkommen på Vernissage av utställningen Greta Knutson Tzara -I nytt ljus. Vernissagen är öppen för alla, fritt inträde hela dagen. Varmt välkommen att se utställningen från kl. 11.00.

 

“Norrköpings Konstmuseum har under många år lyft fram kvinnliga konstnärer som av olika skäl fallit i glömska. Tiden är nu inne att presentera Greta Knutson i nytt ljus för vår publik.”
museichef Helena Persson

 

Varför har den svenska konstnären Greta Knutson (1899 – 1983) fallit i glömska? Är det för att hon hamnade i skymundan av berömda män? Hon befann sig i händelsernas centrum i 1920-talets Paris, gifte sig med dadaisten Tristan Tzara och deras hem blev en mötesplats för tidens avantgarde. Hon var tillsammans med poeten och motståndsmannen René Char under kriget, stannade i Frankrike hela sitt liv och i sin samtid uppmärksammades hon för sina utställningar. Ändå är det få somkänner till Greta Knutson. Som tecknare, målare och skulptör var Knutson mångsidig och utvecklades ständigt. Hon knyter an till modernistiska tendenser, som postkubism, abstraktion och surrealism men väljer en egen väg. Detta återspeglar sig även i hennes författarskap.

 

13.00 Musik av Olof Lilja och Michael Bruze.

 

14.00 Invigning

Helena Persson, museichef, hälsar välkommen.
Mme René Char, inviger utställningen

 

Musik av Olof Lilja och Michael Bruze.

15.00 Samtal

Mme René Char och intendent Martin Sundberg samtalar i utställningen. Samtalet tolkas till engelska av Mark Fishman.

 

Maria Waxegårds helgcafé håller öppet under vernissagedagen, varmt välkomna!

 

Norrköpings Konstmuseum är en del av Norrköpings kommun, kultur och fritidskontoret. På Norrköpings Konstmuseum vill vi att konsten ska vara tillgänglig för alla och erbjuder därför visningar och ett omfattande pedagogiskt program för skola och fritid.

 

Utställningen genomförs med stöd av MTAB
Vernissagen genomförs i samarbete med Folkuniversitetet.