SAVE THE DATE – Greta Knutson Tzara

SAVE THE DATE – Greta Knutson Tzara

lördag 23 mars 11

–17

VERNISSAGE

Greta Knutson Tzara

23 mars – 1 september

Norrköpings Konstmuseum

 

Greta Knutson Tzara (1899–1983) befann sig i händelsernas centrum i Paris avantgarde på 1920-talet. Surrealister som André Breton och Valentine Hugo hörde till umgänget i hennes och makens, dadaisten Tristan Tzaras, hem i Montmartre. Ändå har hon fallit i glömska och hennes konst har inte visats sedan hennes död. Tack vare flera års forskning har det blivit möjligt för Norrköpings Konstmuseum att sätta samman den första stora retrospektiven.

Greta Knutson Tzara lyfts genom utställningen ut ur skuggorna kastade av berömda författare som Tristan Tzara och René Char, hennes älskare under andra världskriget. I sitt mångsidiga konstnärskap knyter Knutson Tzara an till modernistiska tendenser, som postkubism, abstraktion och surrealism, samtidigt som hennes prioriteringar lett till att hon hamnat utanför historieskrivningen. I utställningen presenteras ett stort urval av måleri och teckning samt skulpturer som tillsammans ger en helhetsbild av hennes skapande. Verken är producerade under sex decennier och vittnar om ett konstnärskap som står på egna ben. Förutom konst presenteras även arkivmaterial som avrundar bilden av ett långt och fascinerande konstnärskap.

Information om programverksamhet publiceras på Konstmuseets hemsida. I samband med utställningen publiceras en rikt illustrerad bok på svenska och engelska. Boken ges ut i samarbete med Art and Theory, Stockholm.

 

Konstmuseet har öppet klockan 11.00-17.00

2019-02-14T13:24:26+00:00