Krumeluren Quest: Moa Martinson

21 februari–1 mars

09:00

Krumeluren Quest: Moa Martinson

I dagens sportlovsutmaning tittar vi på Peter Lindes staty över Moa Martinson. Du hittar statyn på Grytstorget i industrilandskapet. Statyn är gjord i brons och mäter 2,1 meter. Moa Martinsson växte upp i Norrköping. Hennes författarskap har en unik position i svensk litteratur då hon banade ny väg för och gav röst åt arbetarkvinnans vardag och liv. Romanen Kungens rosor beskriver unga Moa som arbetar på en av restaurangerna på Sylten under Norrköpings stora konst- och industriutställning 1906. Den branta trappa som hon gick varje morgon och kväll finns fortfarande bevarad.

Konstnär: Peter Linde (f. 1946)
Titel: Moa Martinson (1890-1964)
Material: Brons
År: 1994

Uppdrag: Gör en egen mäktig person

I dagens uppdrag skapar vi egna mäktiga personer med hjälp av kollage.

Du behöver:

Papper
Färgpennor/vattenfärg
Böcker/tidningar som du får klippa ut ansikten ur
Lim/tejp
Sax

Klipp ut ansikten och andra detaljer, rita eller måla saker som du tycker påminner om makt. När din figur är färdig kan du ta med den ut på stan och sätta upp den med kludd eller tejp (obs var rädd om den yta du sätter upp din figur på!) för att sedan fota den.

Skicka in din tolkning och vinn fina priser! Du kan skicka den i mejl till lisa.lundell-karlberg@norrkoping.se eller lägga upp bilden på instagram och tagga in oss under @ateljekrumeluren eller skicka som DM där. Du behöver då ha ett öppet konto.

 

Tävlingsregler

Man får skicka in ett bidrag per uppdrag och person, och varje bidrag är en egen chans att vinna. Alla åldrar är välkomna att delta, och vi vill ha ditt bidrag senast söndagen den 7 mars. Vinnare utses under vecka 10, och juryns beslut kan inte överklagas. Genom att skicka in en bild godkänner du att den kan delas i Norrköpings Konstmuseums sociala medier, och att dina personuppgifter lagras tills tävlingen är avgjord.

 

Manus och klippning – Lisa Lundell-Karlberg
Workshopidé – Cecilia Castro
Foto – Julia Eklund och Erik Wahlberg
Textning – Julia Eklund och Lisa Lundell-Karlberg
I ”BO” finns även foton tagna av Mats Arvidsson och Mattias Åkesson. Även i ”Katedral” finns bilder av Mats Arvidsson.