Konsert: Tiden är kulformad. Sfärisk

söndag 15 september 15:00

Föreningen Annan Musik presenterar: 

Bernd Alois Zimmermann (1918-1970)

 

Pianisten Mats Persson och cellisten Peter Schuback framför musik av den tyske tonsättaren Bernd Alois Zimmermann. Vid konserten spelas även musik av Anton Webern samt av Zimmermans elever Johannes Fritsch och Volker David Kirchner. Persson och Schuback framför också egna verk tillägnade komponisten.

 

NÄR:  Söndag 15 september 2019  kl 15.00
VAR: Norrköpings Konstmuseum, Harlekinen 
ENTRÉ: 100kr (Medlemmar Annan Musik fri entré. Medlemskap kostar 200kr)
KONTAKT: info@annanmusik.se

Zimmermann, inte särskilt känd i Sverige men hyllad i sitt hemland, var på många sätt en solitär. Han föddes i Bliesheim utanför Köln. Till en början var han inspirerad av Stravinsky för att sedan ta till sig Andra Wienskolan: Berg, Schönberg och Webern och slutligen alla de postwebernska stilidiomen som utvecklades i Darmstadtskolan under 50-talet.

Hans tillämpning av den seriella musiken var dock hans helt egen. Till skillnad mot många av sina tonsättarkollegor efter andra världskriget: Boulez, Nono och Stockhausen m.fl., bröt Zimmermann aldrig med den klassiska musiktraditionen, som ständigt var närvarande i hans musik. Han var också intresserad av jazz och improvisationsmusik och samarbetade med frijazzmusikerna Manfred Schoof och Alex von Schlippenbach.

I Zimmermanns idévärld, tätt sammanbunden med hans musik, finns tankar om tiden och de historiska förloppen, där tiden på ett metafysiskt plan upplevs som sfärisk och där dåtid, nutid och framtid existerar samtidigt. Denna ”samtidighet”, ofta presenterad i musiken genom flera olika skikt och nivåer, var centralt i hans komponerade från 50-talet och fram till hans död 1970. Han använde begreppet pluralism för att beskriva sin metod och på ett plan kan man säga att han föregrep det postmoderna inom konstmusiken.

 

Bli medlem i Annan Musik på hemsidan: www.annanmusik.se  

Med stöd av Statens Kulturråd,  Norrköpings kommun-Kultur & Fritid och Folkuniversitetet