Tidigare utställningar

Nästa sida

I spelvärlden används datorgenererade intryck som förstärker eller kompletterar upplevelsen av verkligheten. Men det går också att förknippa med sättet konst försätter våra sinnen i – ett tillstånd av förhöjd närvarokänsla. Det kan vara en färg, ljud eller rörlig bild som framkallar en själsvibration. För att uppmärksamma Finlands 100 år av självständighet ställer Norrköpings Konstmuseum ut verk av fem samtida finska konstnärer under rubriken Förstärkt verklighet.

Läs mer

Lambert Werner – Ut ur det mörka

13 september–28 januari 2018

Konstnärer som går en egen väg låter sig inte lätt införlivas i den vanliga konsthistorieskrivningen och glöms därför lätt bort. Så även Lambert Werner…

Läs mer

Minnen av vemod, strandskog, skymning och dans – så sammanfattar Lars Olof Loeld själv upplevelsen av natur som kommer fylla Galleri 5 på museet. I relationen som uppstår mellan måleri, skulptur och objekt uppstår ett stilla och poetiskt samtal – lika delar fyllt av humor som av allvar.

Läs mer

Gåvan

1 april–3 september 2017

Carl-Johan Bolanders omfattande donation till Norrköpings Konstmuseum gör det möjligt att blicka tillbaka på en epok – vad var det som hände, egentligen? Fokus ligger på de dynamiska 1960- och 70-talen, men donationen är bredare än så och visar att Bolander hade en stilsäker blick.

Läs mer

Periferin i centrum I – Smycken

25 februari–20 augusti 2017

Fransk grafik ur Konstmuseets samling med fokus på 1600- och 1700-talen möter samtida smycken av Margareth Sandström och Peter de Wit.

Läs mer

Dystopi

29 oktober–5 februari 2017

Istället för att blicka framåt som Next:Utopia, vill denna utställning undersöka var man befinner sig 1946. Det breda urvalet kommer ur Konstmuseets samling och sträcker sig från Albrecht Dürers Apokalyps (1498) fram till Carl Kylbergs Solnedgång vid havet nästan femhundra år senare…

Läs mer

Next:Utopia

24 september–5 mars 2017

Norrköping växer! År 2035 beräknas vi vara närmare 175 000 Norrköpingsbor. I framtidsvisionen Next:Norrköping beskrivs en omfattande stadsomvandling och Konstmuseet vill med Next:Utopia öppna upp för samtal. Fjorton konstnärer reflekterar och vi möter deras verk både inne i museet och ute på stan. Utställningen vill väcka frågor: skulle vi kunna göra någonting annorlunda? Kan städer och hus bryta mot invanda föreställningar? Vad händer med naturen när städer förtätas och våra kommunikationsmedel förändras?

Läs mer

Christer von Rosen

12 mars–2 oktober 2016

Läs mer

Luftslottet

13 februari–28 augusti 2016

Luftslottet handlar om luft, drömmar och fantasivärldar. Utställningen bygger på en längtan efter att hitta vår inneboende kreativitet och påhittighet. Sjutton konstnärer arbetar i olika material och tekniker och uppmanar till aktivering, eftertanke och deltagande.

Läs mer

Erik Chambert – Möbler, måleri och textil

26 september–24 januari 2016

Erik Chambert (1902-1988) var en av Sveriges främsta möbelarkitekter tillika en framstående konstnär och textilkonstnär. Han utvecklade ständigt sitt formspråk; lyriska tuschteckningarna av gräs och ogräs blir på 1950-talet icke-föreställande. Slump och spillmaterial kunde ge upphov till nya uttryck, men den viktigaste inspirationen fann han hos livet självt. Både i måleri och i möbler finns stillsamma funderingar kring livets mening invävt i motiven.

Läs mer