Kommande utställningar2018-09-06T08:02:19+00:00

Kommande utställningar

Greta Knutson-Tzara

23 mars–1 september 2019

Greta Knutson-Tzara (1899-1983) befann sig i händelsernas centrum i Paris avantgarde på 1920-talet men är idag mer eller mindre bortglömd. Hennes konstnärskap omfattar allt från måleri och teckning till skönlitteratur och kritik, men i skuggan av sin berömde man, dadaisten Tristan Tzara, har få intresserat sig för henne.

Läs mer

Lovisa Ringborg – Phantom Limbs

18 maj–6 oktober 2019

Att betrakta konstnären Lovisa Ringborgs (f 1979) verk är som att befinna sig på en glidande skala mellan dröm och verklighet. Centralt för utställningen är en grupp skulpturer av blinda, ofödda eller kanske sovande varelser som vilar på gallerigolvet. De har total närvaro i rummet, men är vända inåt och inneslutna i sin egen upplevelsevärld. Skulpturerna samspelar med fotografi och rörlig bild och bidrar till den förtätade och suggestiva helhetsupplevelsen. Bildernas organiska och köttiga draperingar för tankarna till kroppens inre organ, men här finns också inspiration från renässans- och barockmåleri. Utställningen produceras av Norrköpings Konstmuseum och visas i Galleri 5.

Läs mer

Stefan Teleman – Allvarsamma lekar

28 september–23 februari 2020

Med utgångspunkt i sitt självbiografiska slumparbete riktar Stefan Teleman (f 1936) udden mot försvarsindustrin, samhällets ständiga krav på utveckling och ökad konsumtion. Arbetet ESSE ET VIDERI (2019) utgör det idémässiga navet för utställningen med tematiska utblickar mot den egna konstproduktionen. 1961 började han på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och hamnade snabbt i händelsernas centrum genom sitt samhällsengagemang och sin vilja att ifrågasätta givna sanningar. Han var på 1970-talet medlem i Hofbrigaden – en slags graffitimåleriets förtrupp, ingick 1978-87 i redaktionen för konstbokförlaget Öppna Ögon och har utfört ett stort antal offentliga gestaltningsuppdrag.

Läs mer

Det vackra är ljus över världen

28 september–19 januari 2020

Mellan soluppgång och solnedgång finns hela dagens ljus. Midnattssol och nattmörker, lampsken och fönster är ytterligare outsinliga inspirationskällor för konstnärer genom århundraden. Här presenteras några få trådar ur den svenska samlingen. Med poeten Gunnar Björlings nyanserade och väl avvägda ord, kan ljusets mångfald och poetiska potential beskrivas och ge olika ingångar till konstverken, samt bjuda in till ett stilla betraktande.

Läs mer

Katarina Andersson – Måleri

2 november–23 februari 2020

Läs mer