Pågående utställningar

Pågående

Det vackra är ljus över världen

28 september–29 mars 2020

Mellan soluppgång och solnedgång finns hela dagens ljus. Midnattssol och nattmörker, lampsken och fönster är ytterligare outsinliga inspirationskällor för konstnärer genom århundraden. Här presenteras några få trådar ur den svenska samlingen. Med poeten Gunnar Björlings nyanserade och väl avvägda ord, kan ljusets mångfald och poetiska potential beskrivas och ge olika ingångar till konstverken, samt bjuda in till ett stilla betraktande.

Läs mer
Pågående

Stefan Teleman – Allvarsamma lekar

28 september–1 mars 2020

Med utgångspunkt i sitt självbiografiska slumparbete riktar Stefan Teleman (f 1936) udden mot försvarsindustrin, samhällets ständiga krav på utveckling och ökad konsumtion. Arbetet ESSE ET VIDERI (2019) utgör det idémässiga navet för utställningen med tematiska utblickar mot den egna konstproduktionen. 1961 började han på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och hamnade snabbt i händelsernas centrum genom sitt samhällsengagemang och sin vilja att ifrågasätta givna sanningar. Han var på 1970-talet medlem i Hofbrigaden – en slags graffitimåleriets förtrupp, ingick 1978-87 i redaktionen för konstbokförlaget Öppna Ögon och har utfört ett stort antal offentliga gestaltningsuppdrag.

Läs mer
Pågående

Maria Friberg: Erna

15 januari–29 mars 2020

Maria Fribergs videoverk Erna presenteras tillsammans med några fotografier i galleri 7 på Konstmuseets nedre plan. Verken ingår i Konstmuseets samling sedan 2015 och har inte tidigare visats på Norrköpings Konstmuseum.

Läs mer