Stjärnorna visar vägen, 2011, Maria Backman (f. 1954)

Tuppenparken

I december 2011 färdigställdes installationen av verket Stjärnorna visar vägen i Tuppenparken.
2004 anordnade Norrköpings Kommun en tävling där ett antal inbjudna konstnärer skulle få lämna skissförslag till ett offentligt konstverk i Tuppenparken. Förstapristagaren skulle sedan få utföra sitt gestaltningsförslag i parken. Vinnare blev Maria Backman, vars verk Stjärnorna visar vägen nu är uppfört.

Konstverket består av en platta av terrazzobetong med måtten 3,6 x 6 meter. Ytan visar stjärnmönstret från det välkända madrasstyg som tillverkades av Tuppens textilfabrik.

Så här beskriver konstnären Maria Backman själv sitt verk:

“Terrazzogolvet kan ses som ett utbrett tygstycke. Det är ett tyg vävt i två färger med rutor, varannan ljus, varannan mörk med en åttauddig stjärna i varje ruta. Mönstret är så att säga Norrköping, det kan identifieras med Norrköpings historia.”

Under 2015 och 2016 renoverades verket.

2019-01-23T21:43:53+01:00