Ledig tjänst – Är du vår nästa museilektor?

Published On: 17 jun 2022

Vill du leda och utveckla arbetet med förmedling och pedagogik med utgångspunkt från konst och skapande? Läs mer om jobbet som museilektor hos oss på Norrköpings Konstmuseum.

 

Till annonsen

 

Vilka är vi?

Norrköpings Konstmuseum är en nationell aktör med internationella nätverk. Museet har en av landets främsta konstsamlingar med tyngdpunkt på svensk modernism och samtidskonst. Utställningsverksamheten lyfter fram enskilda konstnärskap och dagsaktuella frågeställningar. Museet ansvarar för kommunens offentliga konst och är en aktiv och självklar part inom samhällsutveckling och stadsförnyelse. Förmedling, pedagogik och tillgänglighet är navet. Vi inleder nu det digitala språnget där 35 000 konstverk ska göras tillgängliga för alla.

För att sänka trösklar har förmedling, pedagogiskt utvecklingsarbete och samverkan med andra aktörer alltid varit avgörande. Konstmuseets skilda verksamhetsområden ska komma alla till del med särskilt fokus på barn och unga. Upplevelsen av konsten, det egna skapandets kraft och att lära med alla sinnen genom eget skapande gör skillnad.

Tillsammans driver och utvecklar vi verksamheten för att Norrköpings Konstmuseum fortsatt ska vara en av landets viktigaste konstplatser med upplevelsen i centrum.

Norrköpings Konstmuseum ingår i Norrköpings kommuns kultur- och fritidskontor.

Dina arbetsuppgifter

Som museilektor har du ett brett och spännande uppdrag. Du koordinerar, planerar och genomför förmedling och pedagogik för museets målgrupper. Du är van pedagog och kan både visa konst och praktiskt leda en workshop. Du drivs av att utveckla och testa nya metoder för att nå nya grupper. Du arbetar aktivt för att synliggöra betydelsen av pedagogik och förmedling i samverkan med skolan och andra aktörer.

Du har en arbetsledande roll och är van att driva projekt från väl formulerad ansökan till redovisning. Verksamhetsutveckling och verksamhetsuppföljning är självklara moment. Du presenterar, rapporterar och informerar uppdragsgivare och bidragsgivare begripligt och sakligt.

Förmedlingen är avgörande för att nå ut med Konstmuseets innehåll och du samverkar med museets alla verksamhetsområden såsom marknadsföring och program, samling, utställningar och offentlig konst.

Du har budgetansvar med uppföljning och redovisar områdets delårs- och årsrapporter med analys av statistik. Du bidrar till att den pedagogiska verksamheten följer museets dokumenthanteringsplan och arkiverar för framtiden.

Utöver detta arbetar du nära museichef, alltifrån strategisk planering, verksamhetsuppföljning samt rekrytering av visstidsanställd personal. Museilektorn använder digitala system för att tillgängliggöra aktiviteter och projekt inom området och är  en viktig part i utvecklingen av museets hemsida. Du producerar underlag för museets olika medier.

Vem är du?

Vi söker dig som har en akademisk examen inom konstvetenskap eller likvärdigt område. Du har god kunskap om konst och har god erfarenhet av att arbeta med skapande verksamhet, visningar och program. Du har lätt för att formulera dig i tal och skrift, kan göra komplexa sammanhang begripliga för olika grupper och kan kombinera teori och praktik.

Du är engagerad och målinriktad, är praktiskt sinnad och tycker om att planera verksamheten tillsammans med andra. Du har erfarenhet av att arbeta med pedagogik och förmedling för att nå alla och är van arbetsledare. Du samarbetar gärna, är en god lyssnare och konstruktiv problemlösare. För dig är projektformen en självklar del i arbetet, samtidigt som du hanterar löpande verksamhet.

Du har god förståelse för budgetarbete med redovisning, och håller ordning och reda. Då verksamheten till viss del är externfinansierad är detta av särskild betydelse. Du har vana av att arbeta med måluppföljning och att hålla i presentationer för uppdragsgivare och andra grupper. Du anpassar din kommunikation för målgruppen.

Du är van att hantera digitala system och formulerar dig väl på svenska och engelska i tal och skrift. Meriterande med andra språk.

Välkommen med din ansökan!

Information om tjänsten

Antal lediga tjänster: 1
Anställningsform: Tillsvidareanställning på heltid
Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse
Arbetstid: Dag, men kväll och helg förekommer också
Sista ansökningsdatum: 24 juli
Kontakt: Museichef Helena Persson, på 011-15 26 02 eller helena.persson@norrkoping.se

 

Sök jobbet som museilektor här