Tisdagen 7 mars 2017 gjorde Norrköpings Tidningar ett reportage om installationen Restoration-Linden Alley, Norrköping, 2016 med anledning av att den monterades ned. Många skrev undrande kommentarer som vi besvarade men för den som gärna läser lite mer om installationen, syftet med den samt utställningen Next:Utopia finns ett längre, mer utvecklat svar här nedan:

Vad kul med så många reaktioner, det är precis så konst ska fungera. Konst väcker tankar och funderingar vilket den här installationen minst sagt har gjort. I och med att så kommenterat kan vi tyvärr inte svara var och en, vi har läst alla kommentarer och försöker besvara funderingarna så gott det går. Om ni undrar mer får ni jättegärna kontakta oss direkt på Konstmuseet.

• Vem beslutar det här? Utställningen Next:Utopia (24 september 2016-5 mars 2017) producerades av Norrköpings Konstmuseum som också ansvarar för konsten i Norrköpings kommun. Norrköpings Tidningar har rapporterat om utställningen och de enskilda konstverken på stan vid flera tillfällen. Vi har även besvarat en insändare angående installationen i Södra promenaden senast i november.( http://www.nt.se/asikter/insandare/arbetet-som-inte-pagar-ar-konst-om4364165.aspx)
  • Konstnären heter Ilkka Halso och är en av Finlands mest betydande samtidskonstnärer. Han valdes baserat på sitt arbete samt projektet Next:Utopias idé. Ilkka Halso höll en öppen föreläsning om sina projekt i februari på Konstmuseet.
  • Det såg ut som att träden var trasiga? Ja, det stämmer att träden i promenaderna inte mår så bra. Syftet med installationen var att uppmärksamma detta. Träden måste vårdas då de i nuläget påverkas av ökad biltrafik och grävarbeten i marken. Hur tar vi hand om våra träd? Hur tar vi hand om miljön? Det är några av frågorna som konstnären Ilkka Halso arbetar med.
  • Det såg ut som en byggnadsställning? Ja, det är helt riktigt att det var en byggnadsställning. Konstmuseet fick generös spons av HEAB och installationen ingår i ett konstverk där även fotografier togs av konstnären.
  • Vad kostade konstverket? Installationen i sig blev som sagt sponsrad av HEAB, den ingår utställningen Next:Utopia som visade konstverk av 14 konstnärer. Norrköpings Konstmuseum är kommunalt och finansieras av skattepengar och budgeten finns att granska på kommunens hemsida. http://www.norrkoping.se/organisation/ekonomi/budget/Budget_2017_och_Plan_2018-2020_Norrkopings_kommun.pdf
  • Låt folket avgöra! Det är exakt vad Next:Utopia har handlat om. Konstmuseet har bjudit in till seminarium och föreläsningar där konsten i staden diskuterats, alla har varit välkomna. Detta för att öka alla norrköpingsbors engagemang för hur staden ska se ut och fungera för oss som lever här. Konst kan bidra till ökad livskvalité!

Stort tack för engagemang och kommentarer. Konst fungerar som allra bäst när den väcker diskussion och ifrågasätter det som annars tas för givet. Vi vill passa på att bjuda in alla till vernissagen 1 april där vi presenterar ännu mer konst som vi norrköpingsbor fått i gåva av galleristen Carl-Johan Bolander. Är man nyfiken på konsten i Norrköpings stad rekommenderar vi vår nya bok Följeslagaren II som går igenom skulptur och offentlig konst i Norrköping. Vi har också spännande projekt på gång på Ljurafältet i anslutning till Barnens skog och i Portalen i Hageby.

Välkommen till Konstmuseet!